Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Veelgestelde vragen

Mocht u vraag er niet bij staan, neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wat is podotherapie?

Een podotherapeut is een paramedisch specialist die klachten aan het bewegingsapparaat opspoort, onderzoekt en deze dan verhelpt. Elke podotherapeut heeft minimaal een vierjarige paramedische bachelor HBO opleiding gevolgd en staat bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en in het Kwaliteitsregister ingeschreven. Wanneer iemand aan deze minimale eisen voldoet mag hij of zij de titel “Podotherapeut” dragen volgens art. 34 van de Wet BIG.

Pijnklachten aan het bewegingsapparaat zijn een niet altijd even makkelijk oplosbaar probleem. Een podotherapeut heeft medische achtergrond niet alleen met kennis over de voeten maar ook de enkels, knieën, heup en de onderrug.

De voeten zijn basis en ondergrond voor het lichaam en worden aan heel veel belasting blootgesteld. Vaak wordt er al in de praktijk opgemerkt dat de mate van belasting in combinatie met een afwijking leidt tot klachten in of aan de voet. Ook kunnen afwijkingen van de voet klachten elders in het lichaam -zoals in de enkels, knie, heup en onderrug- tot gevolg hebben. Dit kan dan de oorzaak zijn van het feit dat klachten, vaak door een standsafwijking, in de voet niet vanzelf overgaan.

Een podotherapeut behandelt onder meer:
● Standafwijkingen van de voeten
● Standafwijkingen van de tenen of nagels
● Voetklachten als gevolg van overbelasting
● Knie-, heup-, rugklachten ten gevolge van een verkeerde voetstand en/of looppatroon
● Sportblessures
● Ingegroeide teennagel(s)
● Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming
● Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen
● Specifieke stand- en houdingsklachten bij ouderen
● Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus
● Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis

Voor wie is podotherapie bedoeld?

Onze doelgroep is zeer uitgebreid, we behandelen mensen die pijnklachten hebben aan de onderste extremiteiten: kinderen vanaf 4 jaar, volwassenen, sporters, werknemers van fysieke beroepen, diabetes patiënten, reuma patiënten en ouderen.
Hieronder staan enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten die wij zoal behandelen in de praktijk.
● Standsafwijkingen van de voeten en / of tenen, drukplekken die pijn veroorzaken, voetklachten als gevolg van overbelasting
● Knie, heup of rugklachten ten gevolge van een verkeerde voetstand en / of looppatroon
● Specifieke stand- en houdingsklachten, loop problematiek en / of pijnklachten bij kinderen vanaf vier jaar
● Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus
● Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis
● Hielspoorklachten
● Kapselirritaties aan de knieën en heup
● Sportblessures
Heeft u pijnklachten aan uw voet, enkel, knie of heup? Of bent u bekend met een standsafwijking in het onderlichaam en wilt u deze laten behandelen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Door de jaren heen zijn de termen podoloog en podotherapeut vaak door elkaar gebruikt.
Een podotherapeut is een paramedisch specialist met een erkende beroepstitel. Dit betekent dat podotherapie is opgenomen in artikel 34 en daarmee beschermd wordt door de wet BIG. Een specialist mag alleen de titel podotherapeut dragen wanneer hij of zij in het bezit is van een afgeronde HBO bachelor opleiding Podotherapie.
De opleiding duurt 4 jaar en dient geheel te worden afgerond om de titel Podotherapeut te krijgen. Het is een paramedische titel en valt daarbij onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Daarentegen is de titel “Podoloog” onbeschermd. Dit betekent dat het vak Podologie door iedereen beoefend kan worden zonder daar een gedegen opleiding te voor hebben gevolgd. Podo-posturaal therapeut of podokinesioloog zijn ook geen wettelijk beschermde titels. Het niveau van opleiding kan ontzettend variëren, van een opleiding tot verkorte cursus. Echter door het gebrek aan regelgeving omtrent de benoeming van het vak, kan iemand zonder relevante vakkennis zich Podoloog noemen. Daarnaast is podologie in tegenstelling tot podotherapie een commercieel (niet medisch) beroep.

Heb ik een verwijzing nodig voor een podotherapeut?

Podotherapie is sinds 2011 een direct toegankelijk beroep. Dit betekent dat wanneer u een klacht heeft en hiervoor naar de podotherapeut wilt, niet eerst een verwijzing van de huisarts nodig heeft. Uiteraard kan een huisarts u wel doorverwijzen als hij of zij dat nodig vindt. Elke podotherapeut bepaalt zelf om direct toegankelijk te zijn of niet. Het kan dus zijn dat u voor sommige podotherapeuten wel een verwijzing van de huisarts nodig heeft.
De directe toegankelijkheid houdt in dat u zonder een verwijzing van uw huisarts naar een specialist kunt gaan. Alle praktijken van Professional Podotherapie zijn direct toegankelijk voor reguliere podotherapeutische zorg.
Let op: in het geval van specialistische voetzorg bij diabetes patiënten dient er wel een verwijzing van de huisarts te zijn.

Wat zijn de ervaringen met Professional Podotherapie?

Benieuwd naar ervaringen van anderen? Of tevreden over uw behandeling en wilt een ervaring delen? Bekijk onze beoordelingen op Zorgkaart Nederland.
Wij streven er voortdurend naar om onze kwaliteitsstandaard zo hoog mogelijk te houden. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om te innoveren en verbeteren, hierbij kunt u ons helpen. Laat ons weten waar u tevreden over bent, of geef aan wat mogelijk verbeterpunten kunnen zijn. Wij staan volledig open voor uw mening en zullen uw feedback dan ook met veel zorg behandelen.

Waarom Professional Podotherapie?

Het is onze hoofdtaak om binnen de praktijken ervoor te zorgen dat u zorg van de best mogelijke kwaliteit ontvangt. Dit houdt in: geen wachtlijst, toepassing van ervaring en vakkennis, vernieuwing door innovaties en tot slot het streven naar een optimaal behandelresultaat. Hierdoor zijn wij in staat om u de zorg te leveren die u nodig heeft.
Wij streven ernaar om iedereen die onze praktijk betreedt op een zo goed mogelijke manier te helpen. Soms houdt dat in dat iemand meerdere malen terugkomt om het behandeltraject te evalueren en bij te schaven. Deze controle- en service consulten vallen kosteloos binnen uw zorgtraject. Wij zien u liever eenmaal te vaak met een goed resultaat, dan eenmaal te weinig zonder dat wij het optimale resultaat voor u kunnen leveren.
Daarnaast zijn de eisen voor al onze podotherapeuten:
● Lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten;
● In bezit van een beschermde opleidingstitel onder de wet BIG artikel 34;
● In bezit van een unieke AGB-zorgverleners code geregistreerd bij Vektis;
● Ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.;
● Volgen verplicht bij- en nascholing op HBO-niveau;
● Houden de vakliteratuur bij en blijven op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Ik zoek een pedicure, kan ik dit via Professional Podotherapie regelen?

Professional Podotherapie werkt samen met een grote groep medisch pedicures verspreid over Noord Holland voor de behandeling van diabetes patiënten.

Tijdens een medische screening kan de podotherapeut een verwijzing maken voor het bezoeken van een medisch pedicure, dit is enkel van toepassing indien het om een diabetes voetscreening gaat.

De pedicure zal preventieve voetzorg verrichten en voetklachten behandelen. Denk hier aan het vervaardigen van een nagelbeugel bij een ingegroeide nagel of aan een siliconenorthese. Daarnaast kan een medisch pedicure het volgende voor u doen:
● Verwijderen van eelt op uw voeten en uw tenen.
● Verwijderen van likdoorns op uw voeten en uw tenen.
● Nagelbehandelingen voor uw nagels die schimmel of kalk bevatten of nagels die pijnlijk, blauw of ingegroeid zijn.
● Preventieve behandelingen om voetproblemen tijdig op te behandelen.

Een pedicure kan tevens advies geven over passend schoeisel, hygiëne en huidverzorging. Bij een standaard behandeling worden de nagels en de nagelomgeving verzorgt, wordt er eelt en indien aanwezig worden likdoorns verwijderd. Verder wordt, afhankelijk van het type behandeling, de huid verder verzorgd. Ook kan de pedicure kalk of schimmelnagels behandelen.
Bij een verwijzing van de podotherapeut worden de kosten voor de medisch pedicure grotendeels vergoed, echter is er afhankelijk per pedicure sprake van een eigen bijdrage voor het cosmetische deel van de behandeling of indien de pedicure aan huis komt.

Kan ik via mijn werkgever een afspraak maken?

Bij veel verschillende beroepen wordt er een groot gedeelte van de werkdag staand of lopend besteed. In veel gevallen hoeft dit niet direct tot problemen te leiden. Toch komt het regelmatig voor dat het langdurig belasten van de voeten niet alleen tot voetklachten of blessures aan de voeten kan leiden, maar ook aan de enkels, knieën, heup of zelfs de onderrug.
Het blijkt dat er meer ziekteverzuim is als gevolg van voetproblemen als dat men denkt. Op zich is dit logisch omdat, wanneer iemand last heeft van de onderste extremiteiten, het werk steeds moeizamer zal gaan. Daarnaast is doorgaan met het belasten van de voeten vaak een belangrijke aanleiding voor het verergeren van klachten. Zonder een medisch specialist kan iemand weken, soms maanden uit het werkproces vallen. Dit is niet alleen heel vervelend voor de werknemer, maar ook voor de werkgever.

De podotherapeuten van Professional Podotherapie kunnen werknemers maar ook werkgevers van een goed advies voorzien als het gaat om het optimaal functioneel houden van de voeten. Naast een voetonderzoek gericht op het behandelen of voorkomen van voetklachten, kunnen er corrigerende zolen worden gemaakt om het lichaam bij belastende werkzaamheden te ondersteunen. Ook kunnen reeds bestaande klachten verholpen worden.

Voor werkgevers kan het een uitkomst zijn om een afspraak voor een adviesgesprek met de podotherapeut te maken. Ook kan de podotherapeut de mate van belasting van de werkzaamheden voor de voeten beoordelen en eventueel adviezen geven ter verbetering.

Wanneer ontvang ik mijn nota?

De facturatie is bij ons geautomatiseerd na het eerste onderzoek. Dit kan betekenen dat u vooraf betaald voor het komende therapie traject. Tijdens het eerste consult gaat u hiermee akkoord. Indien u een aanvullende verzekering heeft zal de nota eerst bij de verzekeraar worden ingediend en het restant bedrag krijgt u per post of per email vanuit Infomedics toegestuurd.

Welke locaties kan ik een afspraak maken?

Professional Podotherapie heeft vier locaties in Noord-Holland waar u een afspraak kan inplannen: Medisch Centrum de Vroonen in Sint Pancras, Medisch Centrum Summertown in Zaandam, Medisch Centrum Heemskern in Heemskerk en een locatie in Heemstede.

Daarnaast zijn wij werkzaam in verschillende huisartsenpraktijken, daar kunt u via de huisarts worden ingepland voor een afspraak.
Huisartsenpraktijk Sonnenberg in Broek op Langedijk, Huisartsenpraktijk Broekema in Zaandam en Huisartsenpraktijk Poelenburg in Zaandam.

Ik wil mijn afspraak annuleren, kan dit?

Bent u verhinderd? Geef dit minimaal 24 uur voor de afspraak aan ons door om kosten te voorkomen. Indien u de afspraak niet afzegt en niet verschijnt zullen er kosten in rekening worden gebracht.

Hoe lang gaat een podotherapeutische zool mee?

Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen een jaar tot twee jaar mee, dit hangt af van de intensiteit en de omstandigheden van het gebruik. Ook de mate van transpiratie, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur van de podotherapeutische zool. Wij raden aan om jaarlijks een afspraak te maken bij de podotherapeut om te kijken of de behandeling nog werkzaam is.

Wordt podotherapie vergoed?

Reguliere podotherapie zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Specialistische zorg bij diabetes patiënten wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Voorwaarde hiervoor is dat de podotherapeut tijdens het onderzoek een zogenoemd zorgprofiel vaststelt en een individueel behandelplan. Professional Podotherapie is gecontracteerd met alle grote verzekeraars om deze specialistische voetzorg uit te mogen voeren en heeft een samenwerking met een grote groep medisch pedicures.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering:
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kan er sprake zijn van een (gedeeltelijke) jaarlijkse vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekering voor de meest actuele vergoedingen.

Wat kost een tweede paar zolen?

Een los paar zolen kost €175,00. Besteld u een extra paar zolen binnen drie maanden dan krijgt u een korting van €50,00.