Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Kinderen

Ontwikkeling en groei van kindervoeten

Ouders zijn soms ongerust over de groei en ontwikkeling van de voeten van hun kind. Kinderen klagen over het algemeen niet snel over pijnlijke voeten, ook al is er wel een scheefstand of stand afwijking zichtbaar. Het vroegtijdig vaststellen hiervan kan problemen op latere leeftijd voorkomen.

Groei en ontwikkeling van kindervoeten

Tijdens de groei en ontwikkeling van kinderen verandert de stand van voeten en benen ook steeds mee:
Bij pasgeborenen: O-benen en/of een nog niet goed ontwikkeld voetgewelf.
Voet – en beenspieren werken dan niet optimaal omdat de aanhechting aan het nog niet ontwikkelde voetskelet nog niet stevig is. Het is op deze leeftijd beter om nog geen schoenen te dragen.
1 – 4 Jaar: X-benen en knikvoetjes.
Rond het eerste levensjaar zal uw kind overgaan tot staan en lopen. Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen zal een kind dit uit zichzelf gaan doen. Door op blote voeten te lopen zullen spieren ontwikkeld worden en wordt er kracht ontwikkeld. De eerste schoentjes behoeven pas te worden aangeschaft op het moment dat het kind buiten gaat lopen. Deze schoenen dienen zeer licht en soepel te zijn, om het leren lopen niet te belemmeren.
4 – 6 Jaar: Verbetering
Op deze leeftijd kan het kind al goed lopen en gaan de benen en voeten uit zichzelf steeds rechter staan.
6 – 8 Jaar: Rechtstand.
Op deze leeftijd dienen de benen en voeten ongeveer recht te staan.

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld zoals bij een volwassen voet het geval is. Daarnaast moet het looppatroon van kinderen nog ontwikkeld worden. De kindervoet kan dus niet vergeleken worden met een volwassen voet.
Als een kind een leeftijd van 6 – 8 jaar heeft bereikt en er nog steeds een zichtbare scheefstand of stand afwijking zichtbaar is, dan is dit niet direct een reden om ongerust te worden. Wel is het verstandig om naar een podotherapeut te gaan als uw kind rond die leeftijd nog vaak struikelt, niet graag wil lopen of klaagt over pijn in zijn of haar voeten en/of benen.

Behandelmogelijkheden

De podotherapeut kan door middel van een onderzoek vaststellen of de ontwikkeling van de voet “normaal” verloopt of dat er een hulpmiddel aan te pas moet komen. Dit kan met behulp van een podotherapeutische zool. Naast het vervaardigen van podotherapeutische zolen worden vaak specifieke oefeningen voor de voet– en beenspieren bijgebracht. Deze oefeningen versterken en verbeteren de stabiliteit en coördinatie.

Kinderen kunnen tijdens hun ontwikkeling diverse soorten voetklachten krijgen. Deze voetklachten kunnen op hun beurt aangeboren zijn, maar ook op een latere leeftijd verworven zijn. De meeste klachten kunnen doorgaans eenvoudig verholpen of beperkt worden. 

Laten behandelen?