Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Achillespees problemen

Wat zijn achillespees problemen?

De achillespees is een taaie band van vezelig weefsel die de kuitspier aan de achterkant van het been verbindt met het hielbeen, zorgt ervoor dat de voet kan bewegen en essentieel is voor lopen, rennen en springen. Het is de sterkste en grootste pees in het lichaam, het is bestand tegen de grote belasting die veroorzaakt wordt door beweging en het gewicht van de rest van het lichaam, waardoor onder constante hoge spanning staat, door spanning die het verdraagt ​​en de beperkte bloedtoevoer is de pees vatbaar voor blessures. Overbelasting van deze achillespees is dus geen vreemde verschijning.

Achillespees problemen komen vaak voor bij sporters en dan met name bij sporten met veel stop-en-start acties, zoals tennis, voetbal en atletiek. Problemen kunnen ontstaan door overbelasting, een acuut incident of langzaam ontstaan door door meerdere, kleine stressmomenten door de jaren heen.

Symptomen

De pijn die gepaard gaat met achillespeesontsteking begint meestal met een doffe pijn in de achterkant van het been of boven de enkel na hardlopen of beweging.

Na een lange periode rennen, traplopen of springen, kunnen er andere, serieuzere episodes optreden.
U kunt ook lichte pijn of stijfheid voelen, vooral ‘s ochtends, wat gewoonlijk verbetert bij lichte activiteit.

Oorzaken

Achillespeesontsteking wordt veroorzaakt door herhaalde of intense stress op de achillespees. De structuur van de achillespees verzwakt met de leeftijd, waardoor deze vatbaarder kan worden voor blessures, vooral bij mensen die alleen in het weekend sporten of plotseling de intensiteit van hun trainingsprogramma’s verhogen.
Problemen met de achillespees, zoals Achilles Tendinitis (ontsteking van de pees) kan verschillende oorzaken hebben:

  • Slecht looppatroon (te veel naar binnen of naar buiten lopen)
  • Foute stand (van de voeten of een scheefstand van het bekken door b.v. beenlengteverschil)
  • Overbelasting (b.v. te fanatiek beginnen met een sport of zogenaamde “weekendsporters”)
  • Verkeerde schoenen (hoge hakken, stijve zolen of te zachte hakken)
  • Geen of slechte warming up bij het sporten

Behandelmogelijkheden

Een podotherapeut zal eerst op zoek gaan naar de primaire oorzaak van de klacht. Daarna zijn er diverse therapieën mogelijk, zoals inlegzolen, orthesen, loop- en schoenadvies en daarbij kan de podotherapeut tevens zorgen voor tijdelijke ontlasting (b.v. taping), wellicht in combinatie met fysiotherapie.

Laten behandelen?