Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Bekken instabiliteit

Wat is bekken instabiliteit

Het bekken bestaat uit 3 botdelen, de linkerbekkenhelft, de rechterbekkenhelft en het heiligbeen. Deze 3 botdelen zijn aan elkaar verbonden door middel van 3 gewrichten, de sacro-iliacale gewrichten. Om de 3 botdelen aan bij elkaar te houden lopen verschillende banden over de gewrichten heen. Deze banden kunnen verslappen om bijvoorbeeld het bevallen te versoepelen. Het kan echter ook gebeuren dat zodra de banden verslappen, zij beschadigd of overbelast kunnen raken. Dit wordt ook wel bekken instabiliteit genoemd.

Symptomen

  • Pijn in de onderrug, stuitje, buik, zij- of achterkant van het bovenbeen, de lies of aan het schaambeen
  • Last wanneer u de heup draait
  • Pijn bij schokkende bewegingen als bij lopen, rennen of springen
  • Ernstige pijn en instabiliteit wanneer u op 1 been probeert te staan
  • Last van startpijn (dit treedt op wanneer u beweegt na enige tijd van inactiviteit, bijvoorbeeld na het slapen)

Oorzaak

Bekken instabiliteit ontstaat meestal vlak voor of na de bevalling. Om het lichaam voor te bereiden op de bevalling verslappen de banden die zich om de heupgewrichten bevinden. Wanneer deze banden verslapt zijn, zijn ze extra vatbaar voor beschadigingen. Naast zwangerschap kan ook bekken instabiliteit ook ontstaan wanneer de dwarse en schuine buikspieren verslapt zijn. Bovendien kan bekken instabiliteit ook worden veroorzaakt door een ongeluk of een val.

Wat kunt u zelf doen?

Om de verslapte banden te kunnen laten herstellen is voldoende rust nodig. Zorg er voor dat er een gezonde balans is tussen activiteit en rustmomenten om het lichaam de kans te geven om zichzelf te herstellen.

Behandelmogelijkheden

Laten behandelen?