Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Heup artrose Coxartrose

Wat is coxartrose?

Het heupgewricht bestaat uit twee delen, een heupkop en een heupkom. Om slijtage van de gewrichten tegen te gaan bevindt zich een laagje kraakbeen tussen de twee delen van de heup. Wanneer u last heeft van artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit waardoor de bewegingen van het gewricht minder soepel verlopen. Daardoor gaat bewegen moeilijker, het gewricht gaat pijn doen en de belastbaarheid neemt af. Het heupgewricht is steeds slechter in staat om het lichaamsgewicht te dragen tijdens het lopen, opstaan en andere inspanningen.

Ook worden schokken minder goed opgevangen waardoor er meer last valt op de gewrichten. Wanneer het kraakbeen versleten raakt kan dit chronische heup klachten veroorzaken. In het geval van slijtage aan het kraakbeen kan het voorkomen dat zich abnormale uitgroeiingen in de gewrichten gaan vormen. Dit is een reactie van het lichaam om op deze manier de druk op de heup te verminderen.

Symptomen

Wanneer u last heeft van SI-klachten kunt u de volgende klachten ervaren:

  • Stijfheid van de heupgewrichten
  • Ochtendstijfheid (dit wordt minder naarmate de heup wordt bewogen gedurende de ochtend)
  • Beperkte beweeglijkheid in de heup in alle bewegingsrichtingen
  • Volledige bewegingsboog van de heup leidt tot bot-op-bot contact
  • Drukpijn aan de voorzijde van het heupgewricht
  • Krachtverlies wanneer u het been opzij tilt
  • Stijfheid, pijn en bewegingsbeperkingen zijn de meest voorkomende klachten.
  • Meestal zit de pijn in de liesstreek maar deze kan uitstralen over het dijbeen en naar de knie.

Oorzaken

In veel gevallen is de oorzaak van artrose in de heup onbekend. De klachten ontstaan vaak op latere leeftijd, maar de slijtage is meestal al jaren aan de gang. Mogelijke oorzaken van artrose in de heup zouden kunnen zijn: een afwijkende stand in de voeten, een beenlengteverschil, overgewicht, reuma, overmatig sporten, fysiek zwaar werk.

Behandelmogelijkheden

Tijdens een diagnostisch onderzoek bekijkt de podotherapeut de stand van de heup, benen en voeten. Indien er sprake is van een afwijkende stand van de voeten of benen of een beenlengteverschil kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen maken, schoen en belastbaarheid advies geven. Daarnaast kan de podotherapeut u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Laten behandelen?