Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Fasciitis plantaris

Wat is fasciitis plantaris?

Deze aandoening wordt ook wel irritatie aan de peesplaat genoemd. De peesplaat is een vezelige band van elastisch weefsel die langs de voetzool loopt van de hiel tot aan het middenvoetsgebied.

Plantaire fasciitis is de ontsteking van deze brede, dikke band van weefsel, bekend als fascia of aponeurosis, gelegen op de voetzool. Plantaire fasciitis is een van de meest voorkomende klachten aan de voeten.

Recente studies tonen aan dat tot 1 op de 10 mensen op een bepaald moment in hun leven aan dit probleem leidt.
Een overbelasting in dit deel van de voet leidt tot ontsteking en pijn onder de hiel. Deze ontsteking doet zich niet in een acute vorm voor, maar begint geleidelijk aan. De pijn treedt meestal op bij de eerste stappen in de ochtend en verergert na de lichamelijke inspanning.

De peesplaat heeft een belangrijke functie bij het lopen. Samen met andere structuren van de voet is het verantwoordelijk voor het onderhoud van de voetboog, het opvangen van de schokken in de voet tegen de grond tijdens het lopen en het beschermen van de middenvoet gebied.

Symptomen

De pijn onder de voetzool is intenser in de ochtend wanneer we uit bed komen of na een tijdje zitten, de reden is dat wanneer we rusten de fascie rust en wanneer de eerste stappen worden genomen een sterkere tractie wordt gegenereerd dat na een tijdje lopen wordt uitgerekt en het ongemak niet zo merkbaar is. De pijn kan echter ook in de loop van de dag verergeren.

Oorzaken

Fasciitis plantaris komt vaak voor bij mensen platvoeten als holvoeten, waardoor overmatige trekkrachten aan de aanhechtingen van de pees kunnen ontstaan.
Door overbelasting zoals bij mensen met een staand beroep of sportbeoefenaars kan deze klacht eerder ontstaan.

Echter ook bij mensen met een zittend beroep kan deze aandoening ontstaan omdat de kuitspieren, hamstrings en bilspieren zich juist verkorten waardoor overmatige trekkrachten ontstaan aan de peesplaat. Daarnaast zijn mensen met overgewicht vatbaar voor deze aandoening omdat de voeten teveel drukkrachten ervaren om het gewicht te verdelen.

Behandelmogelijkheden

Deze aandoening moet vroegtijdig worden behandeld, anders kan het chronisch worden. Het is daarom belangrijk om in een vroeg stadium een diagnose te stellen om de spanning van de voetzool zo snel mogelijk te verminderen.
Wanneer alleen de ontsteking van de fascie wordt behandeld zonder dat de overmatige spanning erop wordt gecorrigeerd of verminderd, valt het probleem terug en wordt het chronisch. Chronische plantaire fasciitis is ook veel moeilijker op te lossen en kan er hielspoor ontstaan. Maak een afspraak bij een van onze podotherapeuten voor een diagnostisch onderzoek en het gezamenlijk opstellen van een behandelplan.

Een van de behandelmogelijkheden zijn op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen, deze verminderen de druk op de peesplaat, waardoor ontstekingen en pijn worden verminderd.

Laten behandelen?