Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Hallux valgus

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus is een naar buiten gedraaide grote teen. Hallux = grote teen – Valgus = naar buiten gedraaid. De grote teen maakt een draaiing naar buiten toe en het eerste middenvoetsbeen draait naar binnen en in veel gevallen omhoog. Hierdoor kan er een knobbel aan de buitenzijde van de voet ontstaan. Deze knobbel wordt ook wel een ‘bunion’ genoemd.

Wrijving en contact met de schoen kan roodheid en zwelling veroorzaken in het gewricht. Bij langdurige wrijving ontstaat er eelt en mogelijk een slijmbeursontsteking met vochtophoping. In en om het gewricht van de grote teen kunnen zich botwoekeringen (osteofyten) vormen. Als gevolg hiervan kan de grote teen gaan verstijven (Hallux Limitus / Hallux Rigidus).

De druk in de voet verschuift naar buiten met als gevolg dat er een overbelasting ontstaat op de naastliggende middenvoetsbeentjes. De druk onder de kopjes hiervan neemt toe en er kan een hamer of klauwteen vormen.

Symptomen

  • Pijn tijdens het lopen
  • Stekende pijn of stijf gevoel aan de buitenkant van het teen gewricht, soms ook in de nacht
  • De grote teen wijst naar de andere tenen toe
  • (Te) smalle schoenen verergeren de pijn
  • Kan soms gepaard gaan met zwelling en roodheid
  • Doof gevoel aan de tenen 
  • Naast pijnlijke drukpunten kan de bunion een pijnlijke slijmbeursontsteking aan de binnenkant van de grote teen veroorzaken.
  • Verstoord looppatroon

Oorzaken

De oorzaken van hallux valgus kunnen komen door het dragen van verkeerd schoeisel (te klein of te krappe schoenen), een verkeerde voetenstand, reumatische aandoening of door een spreidvoet door spierzwakte. Daarnaast kan er sprake zijn van een erfelijk component.

Behandelmogelijkheden

Om hallux valgus te behandelen kunnen silicone ortheses of podotherapeutische inlegzolen de druk op de grote teen verminderen door de voetstand te corrigeren en / of de voet zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. Tevens kan de afwikkeling van de grote teen verbeteren.
De podotherapeut kan voorzien van adequaat schoenadvies.

Laten behandelen?