Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Hamertenen en klauwtenen

Wat zijn hamertenen en klauwtenen?

De termen hamerteen en klauwteen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze beschrijven in feite verschillende afwijkingen van de stand van één of meerdere tenen.

Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen tweede en derde kootje gestrekt. Een klauwteen heeft daarbij nog een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Er zijn twee soorten hamertenen. Rigide hamertenen zijn stijf. De tenen zijn niet recht te maken, zelfs niet wanneer men probeert de tenen met de vingers recht te buigen. Flexibele hamertenen zijn buigbaar, dat wil zeggen dat men de tenen met de vingers recht kan maken. Deze vorm van hamertenen is doorgaans minder pijnlijk dan rigide hamertenen.

Symptomen

  • Gewricht voelt pijnlijk aan
  • Pijn tijdens het lopen
  • Stijf en minder beweeglijk gewricht tussen het eerste en tweede kootje
  • Door de stand afwijking kunnen er wondjes, eeltplekken en likdoorns ontstaan

Oorzaken

Hamertenen en klauwtenen kunnen worden veroorzaakt door het dragen van te krap of nauw schoeisel, een (aangeboren) standsafwijking aan de voet en te slappe pezen. Maar ook door slijtage veroorzaakt door reuma of diabetes, een eerder letsel of een scheefstand van de grote teen (hallux valgus).

Behandelmogelijkheden

Indien de hamerteen of klauwteen in een vroeg stadium wordt geconstateerd, kan deze nog worden verholpen door middel van een podotherapeutische steunzool om de stand van de tenen te corrigeren of door middel van een silicone orthese om de druk op de tenen te verminderen. Daarnaast kan de podotherapeut passend schoenadvies geven.

Wanneer deze aandoening gedurende een langere periode wordt genegeerd dan kan de hamerteen of klauwteen zich fixeren. Gefixeerd wil zeggen dat de tenen zijn vergroeid, hierdoor kan de hamerteen of klauwteen zeer lastig te verhelpen zijn.

Laten behandelen?