Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Inversietrauma verzwikte enkel

Wat is een verzwikte enkel – inversietrauma?

Een verzwikte enkel wordt ook wel een inversietrauma genoemd. Dit is een blessure aan de buitenste enkelband die kan ontstaan wanneer iemand de enkel verzwikt / dubbelklapt waardoor de enkelbanden maximaal op rek komen te staan.

Binnen inversietrauma wordt er onderscheid gemaakt tussen drie gradaties:

Bij graad 1 letsel is er sprake van een lichte verrekking van de enkelbanden, in dit geval zijn er slechts enkele vezels gescheurd die na verloop van tijd kunnen genezen. Bij graad 2 letsel is er sprake van ernstige beschadigingen, de enkelbanden kunnen in dit geval helemaal zijn afgescheurd. Bij graad 3 letsel zijn er meerdere enkelbanden compleet afgescheurd.

Symptomen

  • Pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet
  • Zwelling en verkleuring blauw-paars van de enkel 
  • Instabiel gevoel in de voet
  • Vrijwel elke beweging in de voet kan een pijnlijk gevoel veroorzaken

Oorzaken

Sommige bewegingen en activiteiten geven meer kans op verzwikkingen, zoals bepaalde sporten of bij het lopen op ongelijke ondergrond. Wanneer de enkelbanden erg flexibel (hypermobiel) of zwak zijn is de kans op het verzwikken van de enkel groter.

Behandelmogelijkheden

Indien de enkel verzwikt is dient u deze zo snel mogelijk te koelen en hoog houden om de zwelling te verminderen. Na enkele dagen neemt de zwelling doorgaans af. Indien u regelmatig last heeft van zwakke of flexibele enkels die vaak verzwikken kan de podotherapeut u behandelen met taping of podotherapeutische zolen om de enkel te ondersteunen.

Laten behandelen?