Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Likdoorn

Wat is likdoorn?

Een likdoorn is een pijnlijke kleine verdikking van het eelt, de medische benaming is een clavus. In de meeste gevallen komt een likdoorn voor onder de voet. Een likdoorn is meestal een ronde, rode plek met een witachtig puntje in het midden van het eelt maar kan verschillende kleuren hebben. Een likdoorn is slechts een paar millimeter in omvang en bestaat uit een puntvormige kern die druk kan uitoefenen op de onderliggende huidlagen waardoor er pijnklachten ontstaan.

Symptomen

  • Pijn tijdens het lopen
  • Kleine verdikking in het eelt onder de voet
  • Kleine verdikking in de huid tussen de tenen
  • Droge huid onder de voet
  • Scherpe en stekende pijn wanneer er druk op de likdoorn staat

Oorzaken

Een likdoorn ontstaat meestal wanneer er teveel druk ontstaat op een bepaald gedeelte van de huid. Dit kan komen door te krap of te groot schoeisel, afwijkingen aan de stand van de voet of een combinatie van beide.

Behandelmogelijkheden

Verwijzing naar medisch pedicure voor een instrumentele behandeling om de likdoorn te verwijderen. Indien de likdoorn ontstaat door een afwijkende stand van de voeten of afwijkend looppatroon kan de podotherapeut op maat gemaakte zolen maken om de belasting weg te nemen van het probleemgebied. Deze inlegzolen beïnvloeden de drukverdeling en kunnen pijnlijke drukpunten ontlasten. Daarnaast kan de podotherapeut een orthese (teenstukje) maken die de stand van uw tenen corrigeert of de druk op uw tenen vermindert en kan de podotherapeut schoenadvies geven.

Laten behandelen?