Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Mortonse neuralgie

Wat is mortonse neuralgie?

Mortonse neuralgie is een zenuwinklemming (neuroom) tussen twee middenvoetsbeentjes. Door langdurige beknelling en irritatie van de zenuw kan er een verdikking ontstaan, waardoor de klachten steeds erger worden.

De klachten komen voor tussen de tweede en de derde teen of bij de derde en de vierde teen. De pijn bevindt zich in de voorvoet tijdens het lopen en er kunnen tintelingen of een doof gevoel in de derde, vierde en vijfde teen optreden. Het dove gevoel treedt op wanneer er een langere tijd met deze klachten niets wordt gedaan.

De gemiddelde leeftijd waarbij deze klachten optreden is 45 en 50 jaar. De klachten kunnen bij beide voeten voorkomen.

Symptomen

  • Pijn die zich bevindt onder de bal van de voet (deze pijn kan uitstralen naar de tenen)
  • Toenemende pijn bij het belasten van de voet
  • Toenemende pijn bij het dragen van te strak schoeisel
  • Verlies van gevoel, doof gevoel, prikkelingen of tintelingen in de tenen
  • Kramp, brandende of stekende pijn.
  • Ontlasten van de voet vermindert de pijn

Oorzaken

Mortonse neuralgie ontstaat wanneer een van de gevoelszenuwen bekneld of geïrriteerd raakt. Smalle of krappe schoenen, maar ook schoenen met een hoge hak zorgen ervoor dat de zenuw makkelijker bekneld komt te zitten. Dit komt daardoor veel voor bij mensen met een bredere voorvoet of een voorvoet die in de loop der jaren meer is gaan spreiden en doorzakken. Daarnaast komt deze aandoening vaker voor bij mensen met diabetes. Ook kan het zijn dat er sprake is van een afwijkende stand van de tenen of de voeten.

Behandelmogelijkheden

De podotherapeut kan passend schoenadvies geven en het looppatroon onderzoeken.
Indien er sprake is van een afwijkende stand van de voeten, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Dit kan de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes vergroten, waardoor de druk van de zenuw wordt gehaald en de stand van uw voeten wordt gecorrigeerd.

Laten behandelen?