Syndroom van Sever Schinz
Wat is het syndroom van Sever Schinz?
Deze blessure komt vaak voor bij kinderen of adolescenten in perioden van snelle groei. Doordat de spieren en pezen strakker en korter worden wanneer de botten langer worden, waardoor er meer spanning op de groeischijf van de hiel komt te staan.
Bij kinderen waarbij nog niet alles volgroeid is, bevindt zich op de plek waar de achillespees zich vasthecht op het bot een groeischijf. Aan de achterkant van het onderbeen zijn twee grote spieren die zich hechten aan het hielbot via de achillespees.
De groeischijf is voornamelijk kraakbeen, wanneer de kuitspieren zich aanspannen, trekken de spieren aan de achillespees. De achillespees rekt weinig uit, waardoor er een grote trekkracht op de groeischijf van de hiel komt te staan.
Wanneer deze spanning te groot is, met name door overbelasting kan de groeischijf geïrriteerd raken. Hierdoor kunnen er pijnklachten ontstaan en er soms een botachtig uitsteeksel aan de achterkant van de hiel zichtbaar worden. Dit wordt Morbus Sever genoemd. Deze blessure ontstaat geleidelijk en kan in één of in beide benen optreden.

Symptomen
- Pijnklachten aan de achterkant van de hiel
- Pijnklachten in de regio van de achillespees
- Stijfheid in de hiel regio tijdens rust na activiteit of bij opstaan in de ochtend
- Pijn bij toepassen van druk op het hielbeen
- Bij ernstige gevallen kan het kind gaan hinken, niet meer op de hiel steunen of geen gewicht meer zetten op het aangedane been om zo de pijn te vermijden.
Oorzaken
- Overbelasting door sport zoals rennen en springen in de sporten zoals voetbal, basketbal en atletiek.
- Inadequaat herstel van een andere blessure zoals een verzwikte enkel
- Slechte voet biomechanica
- Verkeerd schoeisel
- Gewrichtsstijfheid (voornamelijk de enkel)
- Verkorte spieren (voornamelijk de kuitspieren)
- Verkeerde of te zware training / inadequate warming up
- Verkeerde onderste ledematen statiek (bv platvoeten)
- Slechte training ondergrond
- Te weinig kracht en stabiliteit en te snelle groei
- Te weinig rustmomenten tussen trainingssessies
Behandelmogelijkheden
Deze blessure kan zich geleidelijk oplossen indien het kind volgroeid is. Dit kan echter 6-12 maanden in beslag nemen en kan soms tot twee jaar duren. Met gepaste behandeling kunnen de symptomen en klachten opgelost worden in een aantal weken met podotherapeutische zolen om onder andere de afwijkende stand van de voeten te corrigeren, het looppatroon op een positieve manier te beïnvloeden en / of de biomechanica van de voet aan te passen.