Afspraak aanvragen

Uw gegevens

Wat is een ulcus?

De medische benaming voor een slecht genezende open wond is een ulcus. In het geval van een ulcus ontbreekt een gedeelte van de gezonde huid, hierdoor vormt zich een open wond.

Een ulcus ziet er uit als een open plek op de huid die soms is afgedekt door een korst of een stuk zwarte (afgestorven) huid. Vaak gaat een ulcus gepaard met andere huidaandoeningen in hetzelfde gebied. Denk hierbij aan: onderhuidse verhardingen; eczeem; spatadertjes. Een ulcus komt vaak voor bij patiënten met diabetes waarbij het gevoel in de voeten en de doorbloeding verminderd is. Het is in deze gevallen belangrijk om regelmatig te kijken of er wondjes te vinden zijn op de voeten.

Symptomen

  • Pijnlijke open wond
  • Wond is bedekt door een korst
  • Bodem van de wond kan zwart zijn (afgestorven)
  • Wond kan veel vocht uitscheiden
  • Wond kan vies ruiken

Oorzaken

De slechte genezing van de ulcus is vaak het gevolg van een (bloed)circulatiestoornis en komt veel voor bij mensen met diabetes. Daarnaast kan het voorkomen door extreme druk of als gevolg van een infectie of door een afwijkende stand van de voeten en bij mensen met een reumatische aandoening.

Behandelmogelijkheden

Preventieve zorg bij diabetes patiënten door een podotherapeut en een verwijzing naar een medisch pedicure om verdere wondvorming te voorkomen. Indien er een actieve ulcus aanwezig zal de podotherapeut u mogelijk doorverwijzen naar een specialist voor het behandelen van de ulcus.

Laten behandelen?