Reuma
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen die allemaal met klachten in gewrichten en/of spieren te maken hebben. Vaak geven deze reumatische aandoeningen problemen in hand– en voetgewrichten en bij een aantal vormen kan de stand van de voet veranderen. Door deze standveranderingen in de voet ontstaan er pijnlijke drukplekken. Daarnaast kan de voet “verstijven” waardoor deze niet meer goed functioneert.

Wat zijn de symptomen aan voeten en enkels?
pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
• stijve armen en benen, vooral in de ochtend
• typerend voor de “reumatische voet” zijn knobbels bij de tenen die daardoor scheefgroeien. Soms gaan ze over elkaar staan met als gevolg het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken
• veranderende stand van tenen en voeten
• schoenen passen niet meer goed, lopen gaat moeilijk en is pijnlijk
• intense vermoeidheid
Al deze verschijnselen samen geven het karakteristieke beeld van de “reumatische voet”.
De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen. Een veranderde stand van de voet kan een ander looppatroon tot gevolg hebben. Vaak gaat dat gepaard met overmatige eeltvorming. Het is daarom raadzaam om regelmatig je voeten te laten behandelen door een medisch pedicure.
De podotherapeut kan, met behulp van zolen en/of aanpassingen in de schoenen, voor pijnvermindering tijdens het lopen zorgen. Naast het vervaardigen van zolen zal de podotherapeut indien nodig ook schoenadvies geven. Hierdoor is de patiënt beter op de hoogte welke schoenen het best bij zijn/haar voeten passen. Reuma komt bij zowel oude als jonge mensen voor. Een veel voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis.
Reumatoïde artritis is een chronische vorm van reuma, in de volksmond ook wel ‘gewrichtsreuma’ genoemd. Het is een vorm van chronische ontsteking van gewrichten en komt meestal voor in hand- en voetgewrichten. De precieze oorzaak is niet bekend. Het begint doorgaans tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. De ziekte kan plotseling opvlammen en daarna weer een tijd rustig zijn. Reumatoïde artritis is niet te genezen maar wel goed te behandelen. Een snelle diagnose met een adequate behandeling is bepalend voor het vervolg van de ziekte. Welke medicatie en behandeling het beste is, wordt altijd in samenspraak met de reumatoloog beslist.
Reumatoïde artritis is een zogenaamde auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Het begint vaak sluipend. Bij reumatoïde artritis vallen de afweercellen ook andere delen van het eigen lichaam aan, zoals gewrichten en gewrichtskapsel. Zo ontstaan chronische ontstekingen van voornamelijk handen en voeten, knieën, polsen en enkels. Hoe langer de ontsteking duurt, des te meer gewrichtsdelen beschadigd raken en op den duur vergroeien. Zo’n zeventig procent van mensen met reumatoïde artritis kampt met voetproblemen.
Behandelmogelijkheden
De podotherapeut kan advies geven over aangepast schoeisel of ortheses. Een zogeheten teenorthese is een prima hulpmiddel om drukplekken op de tenen te voorkomen of te verminderen.